Dins de la XXIV Mostra de Teatre d'Horta-Guinardó, la companyia de Teatre Montbau presenten LA BARONESSA DE VILAPRIU, de Núria Llinàs Forcada, a partir d'una idea original de Josep Mestres, i
El desierto de Eva
El pròxim dia 27 d’octubre de 2023 es projectarà el documental EL DESIERTO DE EVA, dirigit per Eloi Tomás. Entrada lliure. Es tracta d'un repte protagonitzat per Eva Gimènez, presidenta d'Asdent, juntament amb Perico Delgado, Roberto Heras, Gustavo Cesar Veloso, Emili Pèrez i Israel Núñez.
Amb la projecció d'aquest documental, es pretén donar a conèixer la malaltia de Dent, que pateixen molt poques persones al món, i la feina d'investigació que s'està duent a terme gràcies a les iniciatives de l'Eva Giménez i l'associació Asdent.
Al final de la projecció es farà un col·loqui amb alguns protagonistes del documental i el seu director.
Entrada lliure.
QUE ÉS L’ASSOCIACIÓ ASDENT
Asdent es una associació sense ànim de lucre creada en 2011 a partir del diagnòstic d’un nen, el Nacho, que va ser el 14 a l’estat espanyol i el 96 al món diagnosticat.
En veure que la malaltia no tenia cura, els seus pares, Eva Giménez i David Muñoz es van posar mans a l’obra per recaptar fons per a la investigació de la malaltia de Dent, per poder trobar una cura pel Nacho i per tots els malalts de Dent..
LA MALALTIA
La malaltia de Dent està reconeguda com a ultraminoritària, pel fet de tenir només 48 casos a l’estat espanyol i 411 casos al món diagnosticats.
És una malaltia genètica provocada per una mutació en el cromosoma X que
afecta les funcions habituals dels ronyons. Aquests deixen de fer gran part del seu treball, i desencadena en què l’organisme no assimili elements bàsics per la vida com el potassi, el magnesi, les proteïnes, les vitamines, el calci, etc. La malaltia de Dent també pot patir diverses mutacions, encara que aquestes són afeccions fonamentals.
ELS ORÍGENS D’ASDENT
Nacho va començar a presentar complicacions a l’embaràs i en els seus primers mesos de vida li van diagnosticar la malaltia de Dent, Asdent neix amb el propòsit de trobar una cura per la malaltia i és per això que comença a
recaptar fons de forma privada per iniciar una investigació conjunta amb l’institut d'investigació de l'Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i l’hospital La Candelaria de Tenerife.
LA MISSIÓ D’ASDENT
La missió de Asdent, a través de la línia d'investigació, és trobar una cura pel Nacho, i per tots els malalts de Dent del món.
PROJECTES
Asdent té engegats tres projectes d'investigació de forma privada, en els que ja ha aportat més d’un milió dos-cents mil euros a:
- Conveni de col·laboració amb el VHIR (Vall d’Hebron Institut de Recerca) per a la investigació de la malaltia de Dent. Aquest projecte té com a objectiu descobrir nous gens i mecanismes rellevants que expliquin la progressió de la malaltia, més enllà de la seva mutació gènica per sí mateixa.
- Conveni de col·laboració amb l’Hospital Universitario Nuestra Señora de la Candelaria. Aquest projecte busca determinar les conseqüències que tenen algunes mutacions del gen CLCN5 causants de la malaltia de Dent
i crear un model de la patologia en ratolins amb la finalitat de dissenyar una estratègia terapèutica. - Supercomputadora de Barcelona. Aquest projecte té com a objectiu accelerar el desenvolupament d’un medicament contra la malaltia de Dent, mitjança tecnologies basades en la supercomputació.
COM ES POT AJUDAR ECONÒMICAMENT A ASDENT
Hi ha vàries vies d’ajut i totes importants, perquè cap d’elles podrà fer-se càrrec dels projectes de recerca, però la suma de totes estan fent possible que els projectes avancin:
Fer-se soci d’Asdent: Amb un compromís mínim de 10 € al mes.
- Recollida de taps: Hi ha punts de recollida de taps de plàstic, i se centralitzen tots a Asdent o bé a qualsevol oficina de missatgeria Nacex, que ens faran arribar de manera gratuïta per dur-los a la planta de reciclatge. La campanya es diu “Tapones para Nacho”.
- Patrocini: Empreses que puguin formar part a través de Responsabilitat Social Corporativa amb els diferents reptes que Asdent fa al llarg de l’any per donar visibilitat a la malaltia.
- Aportacions anònimes: Hi ha persones o empreses que a canvi de cap mena de retorn visual ni de marca, fan aportacions a Asdent.